כשהריקוד גובר על הפחד: ישראלים ב-BOOM 2025

הפסטיבל האגדי בפורטוגל הסתיים היום בשלום מוחלט, למרות החששות שליוו את האירוע לפני חודש. 4,000 ישראלים השתתפו בחגיגה הרב-תרבותית שהוכיחה כי מוזיקה ואהבה חזקות מכל איום.

BOOM Festival 2025 הסתיים היום, 24 ביולי, לאחר שמונה ימים של חגיגות מוזיקה, אמנות ורוחניות על גדות סכר מרשל כרמונה באידניה-א-נובה שבפורטוגל. הפסטיבל, שמשך 37,286 משתתפים מ-162 מדינות, הוכיח שוב כי הוא אחד האירועים הייחודיים והמשפיעים ביותר בעולם הפסטיבלים – וחשוב מכך, עבר בשלום מוחלט למרות החששות הביטחוניים שהעיבו על האירוע לפני חודש.

הישראלים שלא ויתרו על החלום

בין עשרות אלפי המשתתפים בפסטיבל, כ-4,000 ישראלים הגיעו להשתתף בחוויה הייחודית, רבים מהם צעירים שסיימו לאחרונה את שירותם הצבאי. למרות האזהרות שהתפרסמו ביוני, כאשר אישה יהודייה בשם בדוי "שרה" חשפה כביכול תוכנית לפגוע בישראלים בפסטיבל, הקהילה הישראלית בחרה שלא להיכנע לפחד.

עדן טיסון, מדריכת טיולים ישראלית שהשתתפה בפסטיבל, שיתפה אותנו בחוויה האישית שלה:

"מעולם לא הייתי בפסטיבל Boom לפני כן, והאמת לא ידעתי למה בדיוק לצפות. גם לא באמת התרגשתי כל כך, הגעתי לשם בספונטניות. אבל מהרגע שנכנסנו הרגשתי כאילו עברנו ממד. כאילו יצאתי מהחיים הרגילים ונכנסתי ליקום מקביל. הצבעים, המוזיקה, האנשים, הרוח – הכול היה אחר.

עדן טיסון

ישנתי באוהל, עם בן הזוג שלי ניראון ועם חברה טובה. זה לא היה קל – יש אבק בכל מקום, הליכה של חצי שעה מהחנייה, ואין באמת נוחות. אבל ברגע שאתה שם זה לא משנה. היה בזה משהו משחרר, וטוב.

דווקא לא המוזיקה הייתה החלק הכי חזק בשבילי, למרות שהמוזיקה הייתה מעולה. הרגעים המשמעותיים הקטנים היו: שהלכתי יחפה במשך ימים, העיניים הטובות של האנשים – כולם מאוד נחמדים, העמדות של סדנאות מכל העולם ובשפע – ריקוד, נשימה, ציור, יוגה, ריפוי ועמדות אוכל מכל העולם. אהבתי מאוד את השווקים של הבגדים והאביזרים, זה הרגיש כמו שוק עתיק, כמו מסע בזמן אחורה.

היה בוקר אחד שלא אשכח – כשירדנו לרחוץ באגם, ובזמן שאנחנו במים הסתכלתי לרחוק וראיתי סוסים ופרות שותים מהמים, מהמים של האגם שאנחנו טובלים בו. זה היה רגע בלתי נשכח, זה הרגיש כמו איפשהו בין אפריקה לבין כוכב אחר.

פגשנו שם גם חבר פורטוגלי שהיה כבר ב-10 פסטיבלים של Boom. הוא בעצמו אמר שאי אפשר להסביר את Boom, רק לחוות אותו. ואני מבינה למה. שלושה ימים הספיקו לי כדי לחוות חוויה שמחברת גוף, נפש. חזרתי הביתה עייפה ומתושת אבל עם חוויה בלתי נשכחת."

הנוכחות הישראלית בפסטיבל התבטאה לא רק במספרים אלא גם ברוח – קבוצות של ישראלים נראו רוקדות יחד עם משתתפים מכל העולם, משתתפות בסדנאות יוגה ומדיטציה, ומתחברות לפילוסופיית "Oneness" (אחדות) שמאפיינת את האירוע.

מבצע ביטחוני חסר תקדים

הרשויות הפורטוגזיות לקחו את האיומים ברצינות מוחלטת. 761 שוטרים מהמשמר הלאומי (GNR) נפרסו באזור הפסטיבל, מצוידים בטכנולוגיות מתקדמות כולל רחפנים, כלבי גישוש ומערכות ניטור. "הביטחון יכול גם לרקוד בקצב של אחריות", ציינו בהודעת ה-GNR, המדגישה את ההצלחה של המבצע הביטחוני.

המארגנים הדגישו כי "הביטחון הוא מרכזי לחלוטין" וכי הם עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם הרשויות המקומיות והלאומיות. מערכת בקרת הכניסה הקפדנית כללה בדיקת זהות של כל משתתף, והכרטיסים היו אישיים ולא ניתנים להעברה.

התוצאה מדברת בעד עצמה: אפס תקריות ביטחוניות הקשורות לישראלים או לכל קבוצה אחרת. הפעולות המשטרתיות העיקריות התמקדו בלחימה בסחר בסמים, עם תשע מעצרים של סוחרי סמים במהלך הפסטיבל.

חגיגה של תרבות ורוחניות

תחת הכותרת "הריטואל של הריקוד", המהדורה ה-15 של BOOM הציעה חוויה הוליסטית מקיפה. 21 במות ואזורי פעילות שונים אירחו למעלה מ-1,500 שעות של תוכן – ממוזיקת טראנס פסיכדלית במקדש הריקוד (Dance Temple) ועד סדנאות יוגה ומדיטציה ב-Being Fields.

הפסטיבל זכה בפעם התשיעית ברציפות בפרס הבינלאומי היוקרתי "Outstanding Greener Festival" על מחויבותו לקיימות סביבתית. כל משתתף צרך בממוצע רק 17.3 ליטר מים ביום – פחות מעשירית מהממוצע הלאומי בפורטוגל. שירותי קומפוסט יבשים, מערכת טיהור מים מתקדמת ו-750 מטפי כיבוי אש הבטיחו סביבה בטוחה ונקייה.

אמנות בכל פינה

הבומלנד הפכה ל"גלריה אמנותית בשמיים הפתוחים" עם מיצבי ענק של אמנים בינלאומיים. דניאל פופר יצר את "הרקדנית" – פסל בגובה 12 מטרים, בעוד מייקל בניסטי הציג יצירה חדשה מרהיבה. הזהות החזותית של הפסטיבל עוצבה על ידי אנדרואיד ג'ונס, והאווירה הוויזואלית הייחודית ניכרה בכל פינה.

מופע הפתיחה המונומנטלי "Emergency EXIT" של להקת לה פורה דלס באוס הקטלאנית הציב את הרף גבוה, בשילוב של מוזיקה, פרפורמנס ואמנות חזותית שיצרו חוויה אימרסיבית בלתי נשכחת.

קהילה גלובלית אמיתית

מה שהופך את BOOM לייחודי הוא הרוח הקהילתית. 2,000 מתנדבים ועובדים מ-86 מדינות יצרו סביבה של שיתופיות וקבלה. הפסטיבל, שנותר עצמאי לחלוטין ללא נותני חסות מסחריים, מכר את כל 40,000 הכרטיסים שלו תוך יומיים בלבד באוקטובר 2024 – תשעה חודשים לפני האירוע וללא הכרזה על הליין-אפ.

45 מסעדות וסופרמרקטים אורגניים, מאות סדנאות, 55 הרצאות, 16 הקרנות קולנוע ו-100 מטפלים הוליסטיים יצרו מרחב שבו כל אחד יכול למצוא את מקומו. אזור Young Dragons אירח 557 ילדים עד גיל 14, מה שהפך את הפסטיבל לחוויה משפחתית אמיתית.

מסר של תקווה

כשהעולם נראה מפולג יותר מתמיד, BOOM 2025 הוכיח שעדיין אפשר ליצור מרחבים של אחדות ושלום. הנוכחות הישראלית המשמעותית, שעברה ללא תקלות, היא עדות לכך שמוזיקה, אמנות ואהבה יכולות לגבור על פחד ושנאה.

"BOOM הוא השתקפות של המשתתפים שלו", אומרים המארגנים. "זה מקום שבו חוגגים גיוון, חופש, אמנות וחיבור לטבע". עבור 4,000 הישראלים שבחרו לרקוד במקום לפחד, זה היה בדיוק מה שקרה – שמונה ימים של חגיגה, חיבור ותזכורת לכך שהאנושיות המשותפת שלנו חזקה יותר מכל מה שמפריד בינינו.

כשהאבק שוקע על גדות הסכר באידניה-א-נובה, והמשתתפים חוזרים לחייהם הרגילים, נותר המסר הברור של BOOM 2025: בעולם שבו הפחד מנסה להפריד, הריקוד מאחד. והישראלים שהיו שם יכולים להעיד – לפעמים, הדבר הכי מהפכני שאפשר לעשות הוא פשוט לרקוד.

במידה ויש לכם עדויות ומידע לשתף אותנו בנושא אתם מוזמנים לשלוח אותו אלינו  למייל של המערכת:

ne**@************el.com

אוהבים את פורטוגל ? שתפו בקליק

מאמרים נוספים

רוצים לדבר עם המומחים שלנו ?

השאירו פרטים ונחזור אליכם