דסקטופ

מובייל

אמנת ליסבון

אמנת ליסבון הינה האמנה שעל פיה פועל האיחוד האירופי החל מתחיל דצמבר 2009. האמנה נחתמה בעיר ליסבון המשמשת בתור עיר הבירה של פורטוגל, ומכאן בעצם מגיע השם של האמנה. אמנת ליסבון החליפה את אמנת מאסטריכט שהייתה קיימת החל משנת 2002 ואת הסכם רומא הוותיק שנחתם בשנת 1957. המסמך נוטע את היסודות של האיחוד האירופי ומתאר בצורה הגלויה ביותר לשם מה הארגון פועל ומהן המטרות הראשיות לקיומו. אמנת ליסבון מאמצת חלקים רבים מתוך החוקה האירופית אשר נדחתה בשנת 2005 ולא התקבלה כאמנה המחייבת של האיחוד האירופי.

אמנת ליסבון: מטרות , ואיך אישרו את אמנת ליסבון

אמנת ליסבון נוסדה על מנת לייעל ולהגביר את הלגיטימיות של האיחוד האירופי, ובכך גם יהיה אפשר לשפר את עקביות הפעולות שבהן נוקט הארגון.

אמנת ליסבון בעצם מגיעה כסוג של המשך לאמנת ניס שהגיחה בתחילת העשור הנוכחי.

אמנת ליסבון הגיעה על מנת להחליף את החוקה האירופית שהוגשה למשאלי עם בצרפת ובהולנד בשנת 2005, אך היא נדחתה בשתי המדינות.

הייתה זאת קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל שהודיעה על השאיפה שלה לבנות אמנה חדשה אשר תחליף את החוקה האירופית.

הפעם הראשונה שיצאה הודעה רשמית על הרצון לבנות אמנה חדשה הגיעה בחגיגות השנה להסכם רומא.

המנהיגים הצהירו כי הם יפעלו לבנות חוקה חדשה אשר תצא אל הפועל כבר באמצע שנת 2009. 

הפעם בשונה מהחוקה הקודמת, ההסכם נקרא אמנה ולא חוקה.

לא מעט מהחוקים שהיו נמצאים בחוקה הקודמת נעלמו, ולא ניתן לראות אותם באמנה החדשה שהגיחה על מנת להוסיף משב רוח רענן לאיחוד האירופי.

אך האלמנטים המרכזיים של החוקה הקודמת עדיין נמצאים גם הם באמנת ליסבון והם אינם נמחקו או הוסרו, כך שהיא עדיין אמנה דומה מאוד לחוקה הקודמת.

השינויים המרכזיים של אמנת ליסבון על פני החוקה הקודמת היא שהפעם יפעלו מטעמו של האיחוד האירופי נשיא ושר חוץ במשרה מלאה אשר ייצגו את הארגון בכנסים ובמפגשים בעולם כולו.

בנוסף זכות הווטו שהייתה קיימת בחוקה הקודמת נמחקה, ובמקומו הוחלט על שיטת הצבעה חדשה אשר על פיה יישק דבר.החתימה על אמנת ליסבון התבצעהב-13 בדצמבר 2007.

באותה העת בירת פורטוגל העיר ליסבון הייתה הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, ומהסיבה הזאת החתימה על ההסכם התבצעה דווקא בעיר הזאת.

החתימה על ההסכם הגיעה באיחור קל מכיוון שכמה מדינות עיכבו את האישור שלה, אך בסופו של דבר לאחר שנערכו משאלי עם בכל המדינות החברות באיחוד האירופי – אמנת ליסבון נכנסה לתוקף.

אמנת ליסבון השינויים הבולטים

כמו שכבר נאמר ישנם לא מעט שינויים בין אמנת ליסבון ובין החוקה הקודמת אשר היא החליפה אותה.

לכן כאן נרכז עבורכם את כל השינויים הבולטים ביותר אשר הפכו את אמנת ליסבון להיות הרבה יותר פרקטית בהשוואה לחוקה הקיימת.

אחד מהשינויים הבולטים ביותר הינו הפרדת המועצה האירופית שבתוכה חברים ראשי הממשלה והנשיאים של המדינות החברות באיחוד ממועצת האיחוד האירופי שבה חברים השרים השונים בעיקר שרי החוץ של המדינות.

השינוי המשמעותי ביותר הינו הוספת נשיא ושר חוץ מטעם האיחוד האירופי במשרה מלאה.

הנשיא יכהן בתור הנשיא של האיחוד האירופי במשך שנתיים וחצי בכל קדנציה.

השינוי הזה מגיע במקום הסבב בין ראשי הממשלה והנשיאים של המדינות החברות באיחוד אירופי שהיו אמורים עם כל העומס שלהם לאייש את המשרה.

שר החוץ של האיחוד האירופי יפעל בדיוק כמו שר חוץ של מדינה רגילה, והוא ייצג את המדיניות ואת השקפת העולם של האיחוד האירופי בכנסים ובקונגרסים שונים בכל רחבי העולם.

לראשונה באמנת ליסבון נכנס הנושא של אפשרות פרישה מהאיחוד האירופי.

עד לא מזמן הנושא איננו היה מוסדר בחוק, וכיום ישנה קביעה כי ישנה אפשרות לעשות זאת. המדינות שמעוניינות לעשות זאת צריכות לשאת בתנאים מסוימים שבעזרתם ניתן לצאת בצורה חד צדדית מחברות באיחוד האירופי.

אירועי טרור רבים פקדו לא מעט מהמדינות החברות באיחוד האירופי. אמנת ליסבון קובעת כי כל המדינות החברות באיחוד האירופי ערובת זו לזו.

הכוונה היא כי אם אחת מהמדינות נפגעת באירוע טרור או ממשבר אקולוגי כזה או אחר – כל מדינות האיחוד האירופי מחויבות לסייע לה על מנת לצאת מהמשבר בהקדם האפשרי.

על מנת לאפשר לאזרחים להיות מעורבים יותר בקביעת ההחלטות של האיחוד האירופי, אמנת ליסבון קובעת כי אזרחי האיחוד האירופי יכולים להגיש הצעות חוק ישירות לחקיקה.

ברגע שהאזרח שהגיש את הבקשה יעמוד בכל הקריטריונים של האיחוד האירופי, הצעת החוק שלו תהיה רשאית להיות מוגשת לחקיקה.

מדובר ברצון מהותי של האיחוד האירופי ליצור קרבה והאהדה מצד האזרחים שכבר מזמן לא מבינים כיצד פועל האיחוד.

מדובר בשינוי משמעותי מאוד, שכבר ניתן לראות כי הוא התקבל באהדה רבה בקרב הציבור אשר יכול בפעם הראשונה בהיסטוריה להגיש הצעות חוק לאיחוד האירופי ולהרגיש כי הם עושים משהו מועיל למען העתיד.

למעט הסיוע המתבקש בין חברות האיחוד האירופי במקרי אסון, אמנת ליסבון קובעת כי מדינות האיחוד האירופי יוכלו לחזק את האינטראקציה בניהן במספר רב של רבדים על מנת לחזק האחת את השנייה.

כל מדינה תצטרך לפעול באופן טבעי על פי המדיניות הקבועה בחוקה שלה, אך כאשר הדבר מתאפשר האיחוד האירופי יעודד שיתוף פעולה ותיאום ציפיות בכל תחומי החיים.

למראית עין מדובר בשינויים קטנים, אך בפועל השינויים הללו בין אמנת ליסבון ובין החוקה הישנה זה ללא צל של ספק רוח חדשה ומרעננת.

האיחוד האירופי הרגיש כי בשנים האחרונות הוא חוטף לא מעט ביקורות, ולא אמנת ליסבון נועדה על מנת לתקן את הסיטואציה

במידה ויש לכם עדויות ומידע לשתף אותנו בנושא אתם מוזמנים לשלוח אותו אלינו  למייל של המערכת:

ne**@po************.com

אוהבים את פורטוגל ? שתפו בקליק

מאמרים נוספים

רוצים לדבר עם המומחים שלנו ?

השאירו פרטים ונחזור אליכם