התערוכה בכניסה חופשית נפתחת מחר ותהיה פתוחה עד ה-12 בינואר בשנה הבאה.
תערוכה על אריגי הקיר הפורטוגזיים, הכוללת 86 יצירות, 27 אמנים ויותר מ-50 מסמכים, המספרים את ההיסטוריה של צורת אמנות זו, החל משנת 1946, נפתחת ביום חמישי בקורדואריה נסיונל (Cordoaria Nacional) בליסבון.
“אל תניח לשטן לארוג אותם! אריגי קיר בדיאלוג מתוך אוסף מילניום בי-סי-פי (Millennium bcp)” באוצרות של ריטה מאיה גומס (Rita Maia Gomes) מתכוונת להציג “גישה תערוכתית חדשנית שמטרתה לציין דמויות מפתח, מוסדות ואירועים המהווים ציוני דרך חשובים בהיסטוריה של אריגי הקיר הפורטוגזיים החל משנת 1946”, ציינו המארגנים בהודעה לעיתונות.
כתוצאה משיתוף פעולה בין ליסבון תרבות (Lisboa Cultura) וקרן מילניום בי-סי-פי (Fundação Millennium bcp), תערוכה זו מוצגת כ”תערוכה חסרת תקדים על אריגי קיר”, המספקת “מסע מפתה ומפתיע ביקום של אריגי הקיר הפורטוגזיים”.
בקומה 0, נמצא אוסף של אריגי קיר שיוצרו על ידי מפעל אריגי הקיר של פורטאלגרה (Manufatura de Tapeçarias de Portalegre), הכולל אריגי קיר שיוצרו מיצירות מקוריות של אמנים כמו ארתור דו קרוזיירו סיישאש (Artur do Cruzeiro Seixas), גראסה מוראיש (Graça Morais), לורדס קסטרו (Lourdes Castro), מנואל קרגליירו (Manuel Cargaleiro), מריה הלנה ויירה דה סילבה (Maria Helena Vieira da Silva), ז’וזה דה אלמדה נגריירוש (José de Almada Negreiros), ז’וליו רזנדה (Júlio Resende) או ז’וליו פומאר (Júlio Pomar), בין היתר.
התערוכה תציג בפני המבקרים גם “יצירה ייחודית משנת 1961”: עבודה של גילרמה קמרינה (Guilherme Camarinha), שנוקתה ושוחזרה לאחרונה.
בקומה 1, מוצגת דרך אחרת שנסללה בהיסטוריה של אריגי הקיר – במקביל לעבודה שנעשתה על ידי מפעל אריגי הקיר של פורטאלגרה במשך 78 שנים – תוך שימוש בעבודות שמקורן במוסדות, אוספים פרטיים ועיזבונות של אמנים.
“הנרטיב התערוכתי מדגים ומתעד את המחקרים והניסיונות של אמנים שהתעניינו בחקירת הפוטנציאל האמנותי של אריגי הקיר – שחדלים להיות בלעדית העתקה של ציור, ומתקדמים לקראת אריגי קיר של יוצר שבהם האמן הוא בו-זמנית זה שמתכנן וזה שמבצע”, מסבירים המארגנים.
כאן מוצגת ההתפתחות של אריגי הקיר מבחינת טכניקות, חומרים ואפשרויות נוכחות במרחב, כשהם אינם מוגבלים לקיר ולפורמט הדו-ממדי.
ההיסטוריה של אריגי קיר אלה מסופרת משנות ה-40 של המאה ה-20 ועד ימינו, ומעוגנת בעבודות של אלטינה מרטינס (Altina Martins), אלבס דיאס (Alves Dias), אמנדיו סילבה (Amândio Silva), צ’רטרס דה אלמיידה (Charters de Almeida), אדוארדו נרי (Eduardo Nery), פלביה מונסרז (Flávia Monsaraz), ג’יזלה סנטי (Gisella Santi), הלנה לפאס (Helena Lapas), איזבל לגיניאס (Isabel Laginhas), ז’ואו אבל מנטה (João Abel Manta), ז’וליו פומאר (Júlio Pomar), מרגרידה רייס (Margarida Reis), מריה איזבל ברנו (Maria Isabel Barreno), מריו דיוניסיו (Mário Dionísio), פאולה רגו (Paula Rego) וטרזה סגורדו פבאו (Teresa Segurado Pavão).
הכניסה לתערוכה חופשית והיא תהיה פתוחה עד ה-12 בינואר בשנה הבאה, וניתן לבקר בה מיום שלישי עד ראשון.