פורטוגל תשלח 14 כלי רכב משוריינים מסוג M113 ושמונה גנרטורים חשמליים בעלי קיבולת גבוהה לאוקראינה, מה שיביא “ל-532 טון סך הציוד הצבאי הקטלני והלא קטלני” שיסופק למדינה, כך הודיעה שרת ההגנה הלנה קארייראס.
הצהרת של משרד ההגנה הפורטוגזי, מגיח תוך התעלמות מוחלטת מהפיל שבחדר: טנקי הנמר 2 שאוקראינה זועקת להם.
לפורטוגל יש 37 טנקים כאלה (נמר) – אבל נראה שאף מדינה עדיין לא מתחייבת לשלוח כאלה עד שגרמניה (שם מייצרים את הטנקים) תיתן אישור.
“מומחים מעריכים שיש כ-2,000 טנקי נמר בשימוש על ידי 13 מדינות באירופה, והם נתפסים יותר ויותר כחיוניים למאמץ המלחמתי של אוקראינה שכן “הסכסוך נכנס לשנה השנייה שלו. אבל ברלין חייבת להעניק לאומות אלה רשות לייצא מחדש טנקים מתוצרת גרמניה לאוקראינה, והיא התנגדה עד כה לקריאות לעשות זאת”.
הלחץ על גרמניה לשנות את עמדתה הוא עצום, ובעוד כל המנופים הזמינים נמשכים, משרד ההגנה הפורטוגלי הראה את עצמו “מוכן לזהות, באופן מתואם עם שותפיו, את הדרכים לתמוך באוקראינה ביכולת זו” .
אם נקרא בין השורות, פורטוגל לא מונעת את שליחת חלק מהטנקים הנמריים שלה: היא מחכה לגרמניה.
ההצהרה שפרסם אתמול משרד ההגנה “מאשרת את מחויבותה של פורטוגל להגן על ריבונותה ושלמותה של אוקראינה”.
על פי ההודעה לעיתונות, “משרד ההגנה הלאומי והמטה הכללי של צבא פורטוגל הפורטוגזיים ” נמצאים “בקשר קבוע עם השלטונות האוקראיניים ומנתחים את בקשותיה של קייב”, ומתחייבים להגיב לבקשות אלה “במידת היכולות והזמינות”.
“פורטוגל היא חלק ממשימת הסיוע הצבאי החדשה של האיחוד האירופי לאוקראינה, שתספק הכשרה בתחומים כמו השבתת מטעני חבלה, סיוע רפואי קרבי, הגנה גרעינית, אימונים ביולוגיים, כימיים ורדיולוגיים והכשרה צבאית. המאמנים הפורטוגלים יהיו ב גרמניה מפברואר”, נכתב בהודעה.
משרד ההגנה אמר גם כי “פורטוגל נותרה זמינה לקלוט 40 אנשי שירות אוקראינים שנפצעו בקרב בבית החולים הצבאי בליסבון.
עם זאת, שום הצהרה רשמית לא ממש יכולה לפצות על העובדה ש”חוסר ההחלטיות” של המערב לגבי שליחת טנקי Leopard 2 לאוקראינה פירושה שיותר אנשים ימותו, משני הצדדים, מדי יום.
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר: “כל יום אנחנו מבהירים יותר שאין ברירה, שצריך לקבל החלטה על טנקים”.