פורטוגל אמורה להציע הקלות מס כדי לפתות סטארט-אפים לחופיה כשהקרב על משיכת כישרונות יזמים בריטיים מתגבר, אמר שר הדיגיטציה במדינה.
עם החופים היפים ואורח החיים הרגוע שלה, המדינה הייתה במשך שנים מקום אטרקטיבי לעבור לבריטים שרכשו בתים משניים, אך בשנים האחרונות היא הפכה למרכז של נוודים דיגיטליים. לאחר שהציגה את תוכנית הוויזות שלה באוקטובר לנוודים דיגיטליים, אשר דורש מאדם להרוויח כ-2,800 אירו בחודש (2,449 פאונד), פי ארבעה משכר המינימום של 705 אירו.
עם זאת, כעת פורטוגל מבקשת ללכת רחוק יותר ולעודד יזמים זרים להקים עסקים חדשים ולנצל את ה'אקוסיסטם העסקי' של פורטוגל.
בחוק חדש שיוצג בשנה הבאה, ליסבון לא תטיל מס על אופציות למניות המוענקות למשקיעים או לעובדים על סטארט-אפים בעת הנפקתם, אלא רק כאשר נעשה בהם שימוש. שיעור המס החדש יהיה נמוך יותר משאר "המתחרים באירופה".
אופציות למניות מעניקות לרוכשים את הזכות לקנות מניה של חברת סטארט-אפ בשלב מסוים בעתיד. במדינות רבות, קונים מחויבים במס על אופציות אלה כאשר הן מונפקות על ידי החברה.
מריו קמפולרגו, מזכיר המדינה לדיגיטליזציה של פורטוגל, אמר שמטרת ההקלה במס אופציות היא לפתות כישרונות עסקיים בבריטניה לעבור לפורטוגל.
"בריטניה רואה בפורטוגל מקום מאוד יפה לבקר בו, מקום מאוד יפה לחיות בו, ויש הרבה פנסיונרים שיש להם בתים בפורטוגל, אבל מה שאנחנו רוצים להביא זה מימד שלישי – בואו לעבוד איתנו", הוא אמר בראיון בלעדי.
"(אנחנו) מאתגרים צעירים בבריטניה שרוצים לשמור על ברית חזקה עם האיחוד האירופי ואומרים שפורטוגל היא המקום שבו הם ימצאו את הכישרון וההזדמנות לשגשג בעולם הדיגיטלי".
השר אמר כי הקלות המס המתוכננות של פורטוגל ינצחו יריבות אירופיות אחרות.
"רוב המדינות מסים אופציות למניות כאשר המשקיע או העובד מקבלים אותן. אנחנו נציע חוק חדש כדי שלא יחולו מס בעת קבלת המניות אלא רק בזמן מימוש המניות ובתעריף מאוד נוח", אמר.
"(שיעור המס) יהיה תחרותי מאוד ברמה האירופית. כן, אנחנו מתחרים במדינות אחרות אבל אנחנו (ננצח), אנחנו טובים יותר.
הוא סירב לחשוף את שיעור המס החדש מכיוון שהוא עדיין לא עבר על ידי הפרלמנט הפורטוגלי.
השר אמר כי יותר ויותר חברות גדולות נמשכות לפורטוגל בגלל התשתית העסקית של המדינה.
"לא כל מי שמגיע לפורטוגל הוא נווד דיגיטלי. במקרים מסוימים, חברות גדולות מביאות אנשים או שהן שוכרות אנשים במקום", אמר מר קמפולרגו.
נוקיה השקיעה לאחרונה במרכז מיומנות בליסבון.
אחד היתרונות שפורטוגל נהנית ממנה על פני כמה מדינות באירופה הוא שכמעט כולם דוברים אנגלית, אמר מר קמפולרגו. בניגוד לספרד השכנה שבה רמת האנגלית בדרך כלל נמוכה יותר, הפורטוגלים מנצלים את העובדה שסרטי טלוויזיה מעולם לא זכו לדיבוב כפי שקורה בספרד.
"הדרך שלנו לעבוד בצוות רב לאומי היא כל כך קלה. המומחים שלנו מדברים אנגלית כשפה שנייה", ציין מר קמפולרגו.
הברית בין פורטוגל לבריטניה היא הוותיקה בעולם והיא הוקמה על ידי הסכם וינדזור ב-1386, לפני כ-636 שנים.
הקשרים עדיין חזקים והביאו אלפי בריטים לחיות בפורטוגל בשנים האחרונות.
ניקול פרסונס, 46, שמנהלת עסק לשמירה על יציבה ובריאות, עברה מדיקוט באוקספורדשייר למדירה לפני 13 חודשים, מכיוון שרצתה לנצל את מרכז הנוודים הדיגיטלי של האי.
"החלטתי להעביר את העסק שלי ל-100% באינטרנט ורציתי ללמוד עוד על עבודה מרחוק. מדיירה היא מרכז לעבודה מרחוק", אמרה מביתה החדש.
"מדירה נמצאת באותו אזור זמן כמו בריטניה הגדולה. אני באותו מקום, אבל עכשיו יש לי לקוחות בכל העולם. יש קהילה נוודים אמיתית. מנקודת מבט מקצועית, יש כאן כישורים ואירועים שאני יכול להשתתף בהם.
גב' פרסונס ובן זוגה דרק סמית', נווד דיגיטלי קנדי, הצליחו להבטיח את אשרות ה-D7 שלהם תמורת 600 אירו (523 פאונד) כל אחד. הוא מזכה אותם בשנתיים של מגורים ארעיים כל אחד.
סוכנויות יכולות לגבות עד 2,500 אירו כדי לקבל אשרות עבור אנשים שלא רוצים לעבור בירוקרטיה.
"לחיות בין אנשים בעלי דעות דומות היה נהדר. הייתה הרבה האבקה צולבת. היו לי חיים נהדרים בבריטניה. לא עזבתי בגלל הברקזיט", אמרה.
גב' פרסונס מתכננת להגיש בקשה לתושבות קבע בפורטוגל כאשר תוקף הויזה הנוכחית שלה יפוג.
אשרת D7 דורשת מאדם להרוויח כ-800 אירו לחודש והיא פשוטה להשגה.