דוח של קרן המס (Tax Foundation) חושף כי פורטוגל נמצאת במקום ה-35 מתוך 38 מדינות ה-OECD הנכללות במדד התחרותיות המיסויית לשנת 2024.
פורטוגל מדורגת במקום ה-35 מתוך 38 מדינות ה-OECD הנכללות במדד התחרותיות המיסויית לשנת 2024, על פי הערכת קרן המס, שפורסמה בפורטוגל על ידי המכון ליותר חופש (Instituto Mais Liberdade). המדד, שבראשו ניצבת אסטוניה, מחולק לחמישה תחומים: מיסים על רכוש (פורטוגל מופיעה במקום ה-20), על צריכה (22), על הכנסות פרטיות (26), על מיסוי בינלאומי (31) ועל חברות (37), שבו פורטוגל מציגה את הדירוג הגרוע ביותר.
אנדרה פינסאו לוקאס (André Pinção Lucas), המנהל הכללי של המכון +חופש, אומר לעיתון-ECO כי “חוסר התחרותיות המיסויית היה אחד מהמכשולים העיקריים להתפתחות הכלכלית של פורטוגל, שנעשה ברור יותר כאשר משווים לכלכלות דומות אחרות”. והמצב לא צפוי להשתנות ב-2025. “תקציב המדינה לשנת 2025 אינו מציג אמצעים מבניים שישפרו משמעותית את התחרותיות המיסויית שלנו, ולכן לא צפוי שהמיקום היחסי של פורטוגל ישתנה הרבה בשנים הקרובות, ולכן זו הזדמנות אבודה ליצור מערכת מס תחרותית הרבה יותר עם חזון שאפתני הרבה יותר”.
באופן כללי, פורטוגל שמרה במהדורת 2024 של מדד התחרותיות המיסויית על אותו מיקום כמו בשנה שעברה, 35 מתוך 38 מדינות ה-OECD. על פי הודעה לעיתונות של +חופש, שהגיעה לידי ECO, בדוח של 2023, פורטוגל הופיעה במקום ה-34, אך המתודולוגיה של הדירוג עודכנה במהדורה זו, וכך המיקום של פורטוגל נשאר ללא שינוי. בציון הכללי, מערכת המס הפורטוגזית ירדה ב-0.2 נקודות, מ-53.9 ל-53.7 מתוך 100 נקודות.
מהו מדד התחרותיות המיסויית?
מדד זה מודד את מידת ההתאמה של מערכת המס של מדינה לשני היבטים של מדיניות מס: תחרותיות וניטרליות. קוד מס תחרותי מציג שיעורי מס שוליים נמוכים יותר בהשוואה לאלה של מדינות אחרות. מצד שני, קוד מס ניטרלי אמור לייצר מינימום של עיוותים כלכליים, כלומר, אינו מעדיף צריכה על פני חיסכון, כפי שקורה עם מסים על השקעות ומסים על עושר.
על פי הדוח של השנה, הביצוע הגרוע ביותר של מערכת המס הפורטוגזית ממשיך להיות זה הנוגע לחברות (פורטוגל נשארת במקום הלפני אחרון), “בעיקר בשל נטל המס הגבוה על חברות והמורכבות”. לפורטוגל יש את שיעור המס התאגידי הסטטוטורי המקסימלי השני הגבוה ביותר ב-OECD, של 31.5%, הכולל 21% מהמס, אליו מתווספים היטל עירוני של עד 1.5% והיטל מדינה שיכול להגיע ל-9%. ורק קולומביה עוברת את פורטוגל עם שיעור מקסימלי של 35%.
עם זאת, קרן המס מציינת גם בדוח כמה נקודות חיוביות של מערכת המס הפורטוגזית. חברות יכולות לנכות מסי רכוש מהכנסתן החייבת במס ויש הגבלה על ההטיה במיסוי בהתאם לחוב. מצד שני, פורטוגל פוטרת דיבידנדים זרים ורווחי הון עבור רוב המדינות ומציעה פחת מעל הממוצע על השקעות במכונות.
התמריצים המיסויים הפורטוגזיים גם מעוותים את קבלת ההחלטות הכלכליות. דוגמה לכך היא ההטבות המס למו”פ, המחילות סבסוד משתמע של 35% על הוצאות זכאיות (השני בגודלו ב-OECD, יותר מפי שניים מהממוצע של הארגון), המייצגות הפחתה בנטל המס ללא תלות בשיעור המס השולי.
גם ברמת מורכבות המס, פורטוגל מקבלת ציון נמוך, בהיותה המדינה עם מספר שיעורי מס החברות הנפרדים הגבוה ביותר (6).
במקרה של הכנסות פרטיות, פורטוגל שיפרה כמה מיקומים ביחס למהדורת 2023 וכעת היא במקום ה-26. עם זאת, לפי מסקנות קרן המס, אחת מנקודות החולשה של מערכת המס הפורטוגזית היא העובדה שיש לה שיעור מס הכנסה מקסימלי של 53%, כולל את שיעור הסולידריות הנוסף, כאשר אין תקרה מקסימלית לתרומות הסוציאליות.
פורטוגל מדורגת במקום ה-22 במיסוי על צריכה. המדינה מטילה מס ערך מוסף בשיעור של 23%, גבוה מהממוצע ב-OECD. עם זאת, בסיס המס רחב יחסית, עם פטורים מעטים, מה שמפחית עיוותים. פורטוגל גם אינה מטילה מסי צריכה ייחודיים על מוצרים כמו בירה, יין או משקאות מוגזים.
במיסוי הבינלאומי, פורטוגל מדורגת במקום ה-31. המדינה מחילה מס על הכנסות זרות של חברות מקומיות, מה שמעודד העברת רווחים למקלטי מס. עם זאת, היא מציעה ניכוי מלא על מסים ששולמו בחו”ל ופוטרת ממס דיבידנדים ורווחי הון מחברות בנות זרות.
במיסוי על רכוש, פורטוגל מציגה את הביצועים הטובים ביותר שלה, במקום ה-20. המדינה אינה מטילה מס על העברות בין-דוריות או מס ירושה, אך יש לה מס על נכסים נטו ומס על העברת נדל”ן.
אנדרה פינסאו לוקאס מדגיש כי “מערכת המס הפורטוגזית היא מהמורכבות והפחות תחרותיות ב-OECD. זה פוגע בצמיחה הכלכלית, בהשקעות ובשכר”. הוא מוסיף כי “רפורמה מקיפה במערכת המס חיונית להגדלת ההכנסה הפנויה של הפורטוגלים ולמשיכת השקעות”.
המכון ליותר חופש מציע כמה המלצות לשיפור התחרותיות המיסויית של פורטוגל:
- הפחתת שיעור מס החברות ל-19% עד 2030.
- ביטול היטל המדינה על מס חברות.
- הפחתת שיעורי מס ההכנסה.
- הרחבת מדרגות המס.
- ביטול מס הסולידריות.
- הגדלת הניכויים על השקעות.
לוקאס מסכם: “רפורמה מיסויית מקיפה תאפשר לפורטוגל להתחרות על השקעות ולהגדיל את ההכנסה הפנויה של אזרחיה. זה חיוני לצמיחה כלכלית ולשיפור רמת החיים”.
בסיכומו של דבר, הדוח מדגיש את הצורך הדחוף בשיפור מערכת המס הפורטוגזית כדי להגביר את התחרותיות הכלכלית של המדינה ולעודד צמיחה. המיקום הנמוך של פורטוגל במדד מצביע על אתגרים משמעותיים, במיוחד בתחום מיסוי החברות, אך גם מזהה תחומים לשיפור פוטנציאלי.