אוטומציה ובינה מלאכותית יצרנית הן הזדמנות לפורטוגל לקפוץ קדימה בפריון, אך לכך תהיה "השפעה משמעותית" על כוח העבודה: 1.3 מיליון יצטרכו להיות מוכשרים מחדש ו-320 אלף יצטרכו להיות מועברים לתפקידים אחרים.
אוטומציה ובינה מלאכותית יצרנית יכולות לעזור לפורטוגל לפתור בעיה שהיא סובלת ממנה זמן רב: רמות נמוכות של פריון. אבל לשם כך, צריך שתהיה מהירות באימוץ הטכנולוגיה החדשה ושכוח העבודה יצויד במיומנויות המתאימות. האבחנה נעשית על ידי חברת הייעוץ מקינזי אנד קומפני (McKinsey & Company), שבמחקר חדש, מעריכה כי יהיה צורך להכשיר מחדש 1.3 מיליון עובדים בפורטוגל.
"טכנולוגיות אלה יכולות לאפשר לפורטוגל לקפוץ קדימה בפריון ולסגור את הפער מול מקביליה האירופיים. זה משהו שאנו רואים כהזדמנות", הדגיש השותף הבכיר דוארטה בגונה (Duarte Begonha) ביום שני, בהצגת המחקר האמור.
באופן קונקרטי, כיום פורטוגל מציגה "רמות פריון בתרומה לתוצר המקומי הגולמי (תמ"ג) מתחת לממוצע של האיחוד האירופי וארצות הברית" (0.4% לעומת 0.7% ו-1%, בהתאמה).
עם זאת, אימוץ מהיר של אוטומציה ובינה מלאכותית עשוי למשוך תרומה זו ל-3.1% בפורטוגל עד סוף העשור, בהתאמה למה שצפוי לגוש האירופי (גם 3.1%) וקרוב יותר להערכה עבור ארצות הברית (4%).
"אימוץ מהיר של אוטומציה ובינה מלאכותית יצרנית בשוק העבודה צריך להיחשב כהזדמנות ייחודית להתחיל להתחרות ישירות עם הכלכלות המפותחות ביותר בעולם בתחום הצמיחה", מדגישה חברת הייעוץ במחקר שנחשף כעת. מצד שני, אם פורטוגל לא תקפוץ קדימה, הפער יהיה עוד יותר מודגש, שכן בינתיים מדינות אירופיות אחרות יאמצו טכנולוגיות אלה, ויגדילו את הכלכלות שלהן, מזהירה מקינזי אנד קומפני.
דוארטה בגונה הדגיש הבוקר שפורטוגל תוכל לנצל באופן מלא את הרווחים שמספקות טכנולוגיות אלה רק אם תמלא שתי דרישות. מצד אחד, צריך מהירות ביישום (אחרת, הצמיחה הכלכלית תהיה נמוכה משמעותית). מצד שני, יש לתת לעובדים את המיומנויות המתאימות לכלים החדשים האלה.
חברת הייעוץ מעריכה שיהיה צורך להכשיר מחדש 1.3 מיליון עובדים בפורטוגל כדי שהקפיצה בפריון תתרחש, כאשר הטרנספורמציה של כוח העבודה תצטרך להיות רוחבית בכל הסקטורים, ובכל רמות התחכום של התפקידים.
בנוסף, כ-320 אלף איש ("בעיקר במשימות יותר צפויות, חוזרות ועם חשיפה ישירה ללקוח, כמו שירות לקוחות") יצטרכו להיות ממוקמים מחדש, כלומר, עבור אלה, לא יספיק לרכוש מיומנויות חדשות תוך הישארות בסקטור הרגיל שלהם; הם יצטרכו ממש לאמץ תפקידים מקצועיים חדשים.
לנוכח תרחיש זה, יהיה צורך, אם כן, טענה הבוקר השותפה הנלווית ריטה קלבאו (Rita Calvão), ב"תיאום בין המגזר הציבורי, העסקי והחינוכי, במטרה להבטיח שלמדינה יש את התשתיות (טכנולוגיות ונתונים) הנכונות, הכישרון המוכשר מחדש כראוי ובקרת סיכונים".
כלומר, למשל, ההכשרה מחדש של העובדים אינה רק באחריות בתי הספר או המכון לתעסוקה והכשרה מקצועית (IEFP). גם החברות עצמן צריכות להיות מעורבות במאמץ הזה. ואפילו האנשים עצמם.
כיום, הסבירו השותפים, עדיין "חסרה מודעות ברמה הלאומית" לגבי הצורך בהכשרה מחדש, אבל צריך לעשות את המודעות הזו. "ה'באז' שהבינה המלאכותית היצרנית קיבלה בשנים האחרונות היה מאיץ למודעות. זו יכולה להיות הזדמנות", הדגישה ריטה קלבאו, שניצלה את ההזדמנות גם להעביר מסר למנהיגים: "חשוב שהמנהיגים יתייחסו לנושא הזה כמשהו שאינו טכנולוגי טהור. זה עניין של אנשים".
דוארטה בגונה הזהיר שלא מספיק להשקיע בטכנולוגיה, צריך לשים לב ליישום שלה – על כל אירו שמושקע בשלב הראשון, יידרשו שלושה בשלב השני, הוא דייק – כאשר פורטוגל כבר הוכיחה, מההיסטוריה שלה, שהיא מסוגלת להסתגל "מהר יותר ממדינות אחרות", מה שיכול להיות קלף מנצח.
"אנחנו פחות נוקשים וזה יכול להיות משהו חיובי עבורנו", הוא סיכם, מציין, בהקשר זה, שהגודל עצמו של החברות הלאומיות יכול להיות קושי, אבל גם יתרון (בגלל שהן קטנות יותר, הן יותר זריזות וגמישות).