בארתולומיאו דיאש נודע בהיסטוריה בתור אחד ממגלי הארצות הפורטוגליים הגדולים ביותר. דיאש עצמו נולד בשנת 1451 בפורטוגל, ומצא את מותו בנסיבות טרגיות בשנת 1500.
חייו של בארתולומיאו דיאש
המלך אפונסו החמישי החליט כי ברצונו להגדיל את שטח חסותה של האימפריה הפורטוגלית במאה ה-15.
הנסיך ז’ואאו שהיה בנו של המלך אפונסו החמישי מונה על ידי המלך להיות האחראי על גילוי הארצות, התפקיד ניתן לו באופן רשמי במהלך שנות ה-70 של המאה ה-15.
בתקופה ההיא הדרכים הימיות להודו נחסמו, דבר שהיה מכה אנושה ללא מעט מדינות באירופה שהיו רגילות ליחסי מסחר משמעותיים עם הודו.
השאיפה המרכזית הייתה לגלות דרכים אחרות שיכולות לחבר את יבשת אירופה להודו עצמה, על מנת להתגבר על החסימה.
הנסיך ז’ואאו היה אחראי לשליחתן של לא מעט משלחות לגילוי הקצה הדרומי של יבשת אפריקה.
באותה התקופה האזור הזה ביבשת אירופה היא לא ברור, ומדינות רבות שניסו לגלות את האזור הזה לא הצליחו במשימה. כל משלחת שיצאה מגבולות פורטוגל הייתה ערוכה למקרים שונים של מתקפות, אך הדבר העיקרי שהיה נמצא בכל משלחת זה הצלב המלכותי של פורטוגל.
כל מקום שאותו גילו הספנים הפורטוגלים הם חויבו להציב בו את הצלב המלכותי על מנת לסמל את המקום כמקום שאותו גילתה הממלכה הפורטוגלית.
גילוי אפריקה
ב-10 באוקטובר 1486 הנסיך ז’ואאו שהפך כבר באותה תקופה להיות המלך של פורטוגל שולח את ברתולומיאו דיאש לגלות את הקצה הדרומי של יבשת אפריקה. בעבר חשבו הפורטוגלים כי הם גילו את הקצה הדרומי של יבשת אפריקה, אך עם הזמן התברר כי הקביעה איננה נכונה. המשלחת בראשותו של דיאש כללה בתוכה את הספנים הטובים ביותר של הצי הפורטוגלי בניהם: פרו דה אלנקוור, וזואו דה סנטיאגו.
המשלחת עצמה יצאה למשימה במהלך שנת 1487, אך התוכניות לא התקדמו בדיוק על פי התכנון של המשלחת כאשר סופה פקדה את הספינות. בעקבות הסערה הגדולה החליט דיאש להעמיק ביחד עם כל המשלחת אל עומק הים על מנת לנסות ולברוח ממנה. בעקבות כך הבין דיאש כי הוא עבר את הנקודה הדרומית ביבשת אפריקה וכעת הוא נמצא בצד המזרחי של אפריקה. תאריך הגילוי של צידה המזרחי של יבשת אפריקה הינו ב-6 בינואר 1488.
כל מה שנותר לדיאש היה כעת להגיע אל הודו, דבר שבאופן טבעי היה נותן לו תהילת עולם. אך הצוות חשב אחרת, והחל למרוד על מנת לחזור לפורטוגל. בדרך חזרה הצליחו הצוות בראשם דיאש לראות את דרום אפריקה לראשונה, השם שניתן לאזור הזה היה “כף התקווה הטובה”.
דיאש עצמו רצה לצאת למשימה נוספת באופן מידיי, אך המלך ז’ואאו חשב כי מוטב לחכות קצת על מנת לארגן את המשימה מחדש. בזמן ההמתנה הרב, הצליחו מגלי יבשות אחרים לגלות לא מעט מקומות חדשים. בין הגילויים המפורסמים ביותר היה מסעו של קולומבוס שגילה את אמריקה.
לבסוף המלך החליט כי ואסקו דה גאמה יהיה זה שיצא למשימה החדשה, ואילו בארתולומיאו דיאש יגויס למשימה בתור נווט בלבד. במהלך המסע הצליחה להגיע המשלחת אל חופי אפריקה, עוד נקודת ציון ברזומה העשיר של בארתולומיאו דיאש.
אך במהלך המסע המחודש אל הודו טבע בארתולומיאו דיאש ביחד עם ספינתו בקרבת הנקודה שאותה הוא מצא במסע הקודם. הוא היה בספינה ביחד עם פדרו קברל, שהיה מגלה הארצות שגילה את ברזיל. אך ההיסטוריה עדיין מציינת כי דיאש היה אחד ממגלי הארצות הטובים ביותר שהגיעו מפורטוגל.