דסקטופ

מובייל

תאריך עדכון של אחרון של העמוד:
תאריך עדכון של אחרון של העמוד:
לוגו לעמודי רילוקיישן פורטוגל עם כיתוב LIVE ABROAD והלוגו של המשרד איזי נשיונליטי שמלווה אנשים ברילוקיישן והתאזרחות לפורטוגל מאז 2016

ניתוק תושבות מישראל

תוכן עניינים

ניתוק תושבות: המדריך לישראלים שעוברים לגור בפורטוגל

ניתוק תושבות – מהו?

ניתוק תושבות הינו תהליך פורמלי המתבצע מול הרשויות הישראליות, במסגרתו מתנהל דין וחשבון לגבי חובות אזרחיות. בתהליך זה, אדם המתגורר בחו"ל מצהיר על מגוריו במדינה זרה, ובכך מסיים את מעמדו כתושב ישראל לצרכי מס.

מטרתו העיקרית של ההליך היא כלכלית: הפסקת חובת הדיווח והתשלומים למס הכנסה ולביטוח הלאומי בישראל. חשוב לציין כי ניתוק תושבות אינו משפיע על האזרחות הישראלית, אלא מתמקד בהיבטים הפיסקליים בלבד.

תהליך זה הופך לרלוונטי עבור ישראלים רבים המתגוררים בחו"ל לתקופות ממושכות ובפרט בפורטוגל, ומבקשים להסדיר את מעמדם הפיסקלי במדינת מגוריהם החדשה.

מי נחשב לתושב ישראל

כמובן שעליכם להיות אזרחים ישראלים או בעלי מעמד חוקי לתושבות לא נעמיק בכך.

המבחנים בעיני הרשויות בישראל

פקודת מס הכנסה קובעת כי יחיד "תושב ישראל" או "תושב" הוא מי שמרכז חייו בישראל. כדי לקבוע היכן מרכז חייו יובאו בחשבון קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים, ובין היתר: מקום ביתו הקבוע. מקום המגורים שלו ושל בני משפחתו.

בדרך כלל, אדם ייחשב כתושב ישראל אם:

  • שהה בישראל 183 ימים או יותר בשנת המס.
  • שהה בישראל 30 ימים או יותר בשנת המס הנוכחית, וסך שהייתו בישראל בשנה זו ובשנתיים הקודמות הוא 425 ימים או יותר.
 

ההגדרות בפקודת מס הכנסה לעניין תושבת

פקודת מס הכנסה מגדירה "תושב ישראל" כמי שמרכז חייו בישראל, תוך התחשבות בגורמים כגון:

  • מיקום הבית הקבוע
  • מקום מגורי המשפחה
  • מקום העיסוק הרגיל או ההעסקה הקבועה
  • מיקום האינטרסים הכלכליים הפעילים
  • מעורבות בארגונים ומוסדות מקומיים
 

ניתוק תושבות במעבר לפורטוגל השלבים

ניתוק תושבות מול ביטוח לאומי

מי שעזב את ישראל והעביר את מרכז חייו לחו"ל באופן מלא, יכול לפנות לביטוח לאומי ולבקש להפסיק את תושבותו לפני שחלפו 5 שנים. לשם כך עליו למלא שאלון לקביעת תושבות לשוהה בחו"ל, ולצרף הוכחות על סיום מרכז החיים בישראל והעתקת מרכז החיים לחו"ל. את השאלון יש להגיש למחלקת ביטוח וגבייה בסניף פיזי או באמצעות אתר הביטוח הלאומי.

ברוב המקרים התושבות תישלל מיום ההודעה לביטוח הלאומי. 

שימו לב שהיכן שיש לכם זכויות הרבה יותר קל להתנתק 🙂

ניתוק תושבות מול מס הכנסה

תיקון 223 לפקודת מס הכנסה קובע כי אדם העובר למדינה אחרת ומצהיר שמרכז חייו אינו בישראל, גם אם חזקת ימי השהייה שלו עדיין מתקיימת (מעל 183 ימים בישראל בשנה), נדרש להוכיח את טענתו כדי לנתק תושבות. הוכחה זו מתבצעת באמצעות טופס 1348.

בניגוד לניתוק תושבות בביטוח הלאומי, ניתוק תושבות מול מס הכנסה משחרר מחובת הדיווח והתשלום למס הכנסה הישראלי, החל מיום ניתוק התושבות. במקום זאת, חלה חובת דיווח ותשלום רק למדינת המגורים החדשה.

טופס 1348 להצהרת מרכז החיים כולל 26 שאלות המכסות את כל הפרמטרים הללו. יש לענות על השאלות באופן מפורט ומדויק, ולצרף הוכחות לכל הנתונים שצוינו. חשוב לזכור כי גם הסטטוס בביטוח הלאומי נבדק בתהליך, ולכן המשך תשלום דמי ביטוח לאומי עלול להקשות על השלמת הניתוק בפועל.

נושא הזיקה לישראל הוא נתון לפרשנות רחבה ויש מקרים בהם רשויות מס הכנסה על פי פקודת מס הכנסה בוחרים להחיל מס דרך תושבות לישראל גם כאשר אזרח ישראלי טוען שהוא איננו תושב יותר לענייני מס, ראו לדוגמא את סיפור הדוגמנית המפורסמת בר רפאלי:

ניתוק תושבות ביטול רטרואקטיבי, איך זה קורה?

אם בני זוג או יחיד מבקשים להפסיק את התושבות בישראל, וכעבור פרק זמן חוזרים לישראל – תושבותם תיבדק מחדש רטרואקטיבית (כולל עבור התקופה שבה הופסקה תושבותם). במקרה כזה, אם יתברר בדיעבד שמרכז החיים שלהם לא עבר לחלוטין לחו"ל – הם יוכרו כתושבים בדיעבד, כולל התקופה שכבר נשללה מהם התושבות.

תשלום דמי ביטוח לאומי בזמן השהות בחו"ל

מצב ביניים בו נשמור על תושבות בישראל ברילוקיישן

תשלום דמי ביטוח בזמן טיול ממושך בחו"ל

מי שנוסע לחו"ל לטיול ארוך ואינו עובד בתקופה זו, נדרש לשלם עבור תקופת הטיול דמי ביטוח מינימליים בסך 203 ש"ח (החל ב- 01.01.2024) לחודש, כל עוד הוא תושב ישראל. מטרת התשלום היא לשמור על זכויותיו לקצבאות השונות ולביטוח בריאות.

לדוגמה: מי שטס לטיול אחרי צבא למשך חודשיים מ-15.1 עד 15.3 ועבד לפני ואחרי הטיול כשכיר, נדרש לשלם דמי ביטוח כמי שאינו עובד עבור חודש פברואר בלבד.

תשלום דמי ביטוח בזמן רילוקיישן

מי שנמצא ברילוקיישן ויש לו הכנסות אצל מעסיק זר (לא מעסיק ישראלי) – הכנסות אלה נחשבות כ-'הכנסות שלא מעבודה' (הכנסה פאסיבית) – ויחויב בתשלום דמי ביטוח בהתאם לשומה המתקבלת ממס הכנסה (זאת גם אם מקור השומה הוא מהכנסה אקטיבית). דמי הביטוח יהיו בשיעור דמי ביטוח עבור הכנסות שלא מעבודה.

מי שנמצא ברילוקיישן ואין לו הכנסות בחו"ל – ישלם דמי ביטוח מינימליים בסך 203 ש"ח (החל ב- 01.01.2024) לחודש.

מי שעובד במדינת אמנה (131)- פטור מתשלום דמי ביטוח לאומי והכנסתו תחויב רק בדמי ביטוח בריאות.

הנפקת NIF בפורטוגל (מספר משלם מס מקומי)

כחלק מניתוק התושבות שלכם אתם צריכים להצהיר על מקום מגורכם החדש ברשויות המס בפורטוגל ולהנפיק מספר משלם מס פורטוגלי הנקרא NIF במשרדי Finanças.

טפסטים ונקודות חשובות

  • הימנעות מדיווח ותשלום מס הכנסה, מס בריאות וביטוח לאומי על הכנסות ורווחים מחו"ל (ולעיתים אף מישראל) שהתקבלו לאחר מועד ניתוק התושבות.
  • מניעת כפל מס בין ישראל למדינות אחרות, גם במקרים בהם קיימת אמנת מס.
  • אפשרות לקבלת הטבות של תושב חוזר לאחר החזרה לישראל.
  • הוכחת ניתוק מרכז החיים מישראל
  • התמודדות עם סוגיות של תושבות כפולה
  • ניהול נכון של נכסים והכנסות בארץ ובחו"ל
שאלון זה מיועד למי שמודיע לביטוח הלאומי כי הוא יוצא לחו"ל והוא אחד מהבאים: עובד שנשלח לעבוד בחו"ל מטעם מעביד ישראלי, וחוזה העבודה נקשר בישראל, לרבות עמ"י; מי שיוצא מהארץ לכל מטרה אחרת ומגיע לסניף הביטוח הלאומי כדי להצהיר על כך.
בני זוג שיוצאים לרילוקשיין כדי לעבוד אצל מעסיק זר וממשיכים לשמור על תושבותם. מה נדרש מהם לעשות?
 
1. לשלם דמי ביטוח מינימליים בסך 203 ש"ח (החל ב- 01.01.2024) בחודש (מומלץ מאוד לעשות הוראת קבע).
 

2. למלא את הטופס הבא:

 

 

קיימת גם גרסת טופס למילוי אונליין לחצו פה למעבר

 

פורומים של רילוקיישן לפורטוגל ששווה להצטרף אליהם בווצאפ או בפיייסבוק מה שנוח לכם: